School's cool

Gouda | Waddinxveen

School’s Cool Gouda | Waddinxveen maakt deel uit van de landelijke organisatie van School’s Cool. Wij koppelen een vrijwilliger aan een leerling die de overstap gaat maken van de basisschool naar de middelbare school. De vrijwilliger wordt thuismentor van een leerling. De samenwerking tussen mentor en leerling noemen we een mentoraat. Wij ondersteunen onze mentoren professioneel, zodat zij hun leerlingen zo goed mogelijk kunnen begeleiden naar meer zelfvertrouwen, zelfredzaamheid & betere schoolresultaten.

De leerlingen hebben een diverse achtergrond. Het kunnen leerlingen zijn die opgroeien in eenoudergezinnen, leven in langdurige armoede of ouders hebben die weinig Nederlands spreken en /of een afstand hebben tot de Nederlandse samenleving. Ook hebben sommige kinderen op school en thuis dikwijls extra aandacht nodig omdat ze bijvoorbeeld faalangstig zijn, gepest worden of een lichte vorm van ADHD of autisme hebben. Het betreft voor een deel leerlingen met een andere culturele achtergrond die tweetalig opgroeien, maar niet uitsluitend.

Jaarlijks begeleiden we ca. 70 kinderen door middel van onze vrijwillige thuismentoren. De gehele brugklasperiode komt de mentor bij de leerling thuis en ondersteunt met diverse onderwerpen. Door deze langere periode van aandacht, ontstaat er vertrouwen en structuur. School’s Cool is geen hulpverlening; ons programma biedt preventieve ondersteuning, met kansengelijkheid als leidraad.

We richten ons op leerlingen die door uiteenlopende omstandigheden mogelijk hun leerambities en onderwijskansen niet volledig kunnen benutten en wellicht het onderwijs vroegtijdig verlaten. Onze aanmeldingen ontvangen wij grotendeels via de basisscholen, soms ook via ons sociaal maatschappelijke netwerk.

Ons mooie project School’s cool Gouda | Waddinxveen, maakt onderdeel uit van de Brede School Gouda en omstreken. School’s cool staat hier ook bekend als het Brede School Mentorproject. We voeren de werkwijze uit zoals deze landelijk is vastgesteld.

Klik hier om naar de website van Brede School Gouda te gaan

bsg 111.jpg


VOOR WIE?

Voor leerlingen die de overstap gaan maken van de basisschool naar de middelbare school. Leerlingen die om welke reden dan extra ondersteuning kunnen gebruiken en die wij op deze wijze kunnen begeleiden naar meer zelfvertrouwen, zelfredzaamheid & betere schoolresultaten.

Alles om leerlingen een weerbare start te geven bij de volgende stap in hun leven.

De aanmeldingen vinden plaats via de basisscholen. U kunt als leerkracht of intern begeleider de leerling aanmelden.
Bent u een ouder? U kunt contact opnemen met de basisschool van uw kind, zij maken de inschatting of ons project passend is en kunnen uw kind vervolgens aanmelden, uiteraard met uw goedkeuring.


WORD MENTOR!

Het ondersteunen van een leerling die de overstap gaat maken naar de middelbare school, kan de kansen op een geslaagde schoolcarrière positief beïnvloeden.

Als thuismentor begeleid je de leerling ongeveer 1,5 schooljaar (tijdens schoolvakanties vinden geen bezoeken plaats, tenzij jullie dat beiden leuk vinden natuurlijk 😉).

Een bezoek duurt 1 tot 1,5 uur en door de structuur van iedere week een bezoek ontstaat er een vertrouwensband tussen leerling & thuismentor.

Onze aandachtspunten zijn schoolse zaken, het aanleren en toepassen van planning & structuur en de sociaal -emotionele toestand van de leerling. Hoe hou je je staande in de nieuwe omgeving?

Elke leerling heeft een andere behoefte en vraagt om een ander accent en dat is meteen het mooiste van ons project, het is echt maatwerk!

Ben je sociaal, maatschappelijk betrokken & heb je affiniteit met jongeren? Is kansengelijkheid voor jou ook zo belangrijk? Meld je dan direct aan door het mentorformulier in te vullen en de mentorcoördinator van jouw wijk neemt contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Ben je er nog niet helemaal uit en wil je aanvullende informatie, kun je hier ook het mentorboekje downloaden. Even bellen (06 212 25 782) of mailen (annerieke@schoolscoolgouda.nl) mag natuurlijk ook altijd!


Meld je dan HIER aan voor een kennismakingsgesprek! 

Wanneer we na een uitgebreid kennismakingsgesprek een verbinding aangaan, zullen we vragen een vrijwilligersovereenkomst te tekenen, waar o.a. de gedragscode mentoren in vermeld staan. Ook is vragen wij een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aan, hier zijn voor de mentor geen kosten aan verbonden. Voor al onze mentoren is een WA-en ongevallenrisico verzekering afgesloten via de VNG-vrijwilligersverzekering.Wil jij een brugklasser een goede start geven op de nieuwe school? 

TEAM

Ons enthousiaste & bevlogen team in Gouda|Waddinxveen, bestaande uit:

Annerieke de Jonge – projectcoördinator :

annerieke@schoolscoolgouda.nl | 06 212 25 782

Lieneke Koenes – mentorcoördinator Waddinxveen:

lieneke@schoolscoolwaddinxveen.nl| 06 200 19 217

Aïcha el Ouardani – mentorcoördinator Gouda noord-west:

aicha@schoolscoolgouda.nl | 06 421 12 325

Bianca Schuijt – mentorcoördinator Gouda zuid-oost:

bianca@schoolscoolgouda.nl | 06 300 39 327

 

DONATIE – vrienden van het mentorproject

Financieel ontvangen wij subsidies vanuit de gemeente, waarbij we ons project grotendeels kunnen draaien. Ook onze grote broer (de Brede School Gouda) doet een duit in het zakje qua financiële ondersteuning.
En zoals we dit ook van pubers verwachten, willen wij ook graag zelf onze boontjes kunnen doppen. Dit betekent dat we altijd op zoek zijn naar financiële ondersteuning (liefst op langere termijn).
Dit geld gebruiken we om leuke dingen te blijven organiseren voor onze mentorkoppels en onze mentoren te kunnen blijven uitdagen & stimuleren d.m.v. interessante thema-avonden.

Weet u iemand (particulier of bedrijf) die ons structureel wil ondersteunen op financieel gebied, dan komen we graag in contact met elkaar middels een verbindingsmail aan: annerieke@schoolscoolgouda.nl


Actueel
-

Publicaties

Meldcode Brede School Mentorproject School's cool

 

Contactpersoon

Annerieke de Jonge
Tel: 06 212 25 782
e-mail: annerieke@schoolscoolgouda.nl

Adres

Eerste E.J. Potgieterstraat 21
2802 LD Gouda