Volg ons ook op:

Mentoren

Een mentor bezoekt de leerling thuis, iedere week 1-1 ½ uur en begeleidt bij de overgang naar de brugklas. Het mentoraat start in de 2e helft van groep 8 en loopt door tot de kerst in de 2e klas van het voortgezet onderwijs. Het gaat om steun bij het leren omgaan met alle veranderingen in de brugklas. Hoe plan je je huiswerk? Hoe leer je woordjes? Maar ook aandacht voor vragen stellen op school en voor het belang van vrijetijdsbesteding. De mentor kan zich goed verplaatsen in de belevingswereld van 11- tot 14-jarigen. De mentor geeft positieve aandacht. Dat heeft een gunstige invloed op de motivatie van de leerling en het zelfvertrouwen. Als mentor kan je goede schoolresultaten bevorderen en ook ouders betrekken bij de school. De mentor overlegt met toestemming van de ouders met school en kan zo nodig meegaan met ouders naar een gesprek op school of een ouderavond. Mentoren kunnen rekenen op goede begeleiding vanuit de School’s cool organisatie. In het boekje voor mentoren staat uitgebreide informatie over het mentorschap inclusief voorbeelden.

Voor een compleet overzicht van wat er bij het mentoraat komt kijken (en voorbeelden!) kun je kijken in: het mentorboekje.

Eigenschappen


Inlevingsvermogen, enthousiasme en een flinke dosis geduld zijn belangrijke eigenschappen van een mentor. Beschik jij over deze eigenschappen? Wil jij je 1 ½ jaar inzetten om een leerling te helpen met een goede start in het voortgezet onderwijs? Dan zou je mentor kunnen worden. 
Hoewel er geen vastomlijnde definitie bestaat van ‘de’ mentor, zijn er wel gemeenschappelijke eigenschappen.

Een mentor:

  • geeft een leerling positieve aandacht
  • kan zich goed verplaatsen in de belevingswereld van 11- tot 14-jarigen
  • wil zo'n anderhalf jaar wekelijks gemiddeld anderhalf uur van zijn tijd beschikbaar stellen
  • is enthousiast, geduldig en flexibel
  • heeft gevoel voor humor
  • is in het bezit van een verklaring omtrent het gedrag (kosten worden vergoed)

Match


Je kunt een voorkeur voor een leerling aangeven. Kies je voor een jongen of een meisje? Heb je extra affiniteit met een bepaalde etnische achtergrond? En mag het mentoraat een beetje spannend zijn of ga je liever rustig aan het werk met een leerling die graag zijn best doet? We zoeken onder de ingeschreven leerlingen bij School’s cool naar een passende match. Vervolgens maakt de mentorcoördinator een afspraak met het gezin en gaan jullie samen op kennismakingsbezoek.

Van belang


We vragen van ieder mentor een Verklaring omtrent het gedrag. De kosten worden vergoed. Alle mentoren zijn verzekerd voor WA en ongevallenrisico via de VNG-vrijwilligersverzekering.